torstai 1. joulukuuta 2011

Jeesustelusta

Älä jeesustele! Aika moni teistä on joskus kuullut tämän lauseen. Aika moni teistä on kenties sanonut näin itsekin. Mitä ”älä jeesustele” tarkoittaa? Älä jeesustele tarkoittaa ainakin, että ”älä yritä nähdä asioita parempina kuin ne ovat”. ”Älä kaunistele asioita”. ”Älä kiertele totuutta”.
Raamatussa meitä kutsutaan Kristuksen lähettiläiksi. Meitä kehotetaan elämään Kristuksena toiselle ihmiselle. Tämä on aika haastava kehotus. Vaatii kohtuullisen hyvää itsetuntoa hypätä Jeesuksen saappaisiin. Jeesuksen perustehtäviinhän kuuluu mm. kuolleiden herättämistä henkiin, sokeiden näön palauttamista, vetten päällä kävelemistä ja laadukkaiden catering-palveluiden tarjoamista vähistä aineksista viidelle tuhannelle.

Yhtäältä kuulostaa vitsiltä edes yrittää olla Kristus. Ja toisaalta siinä on kuitenkin jotain niin houkuttelevaa. Jumalalliseen rakkauteen kukaan ihminen ei tietenkään pysty, mutta sitä rakkautta jokainen ihminen voisi kai yrittää matkia. Mitä jos kaikki yrittäisivät? Mitä jos kaikki yrittäisivät edes vähän? Mitä jos Sinä yrittäisit matkia rakastavaa Kristusta minuutin päivässä?
Oikea usko näkyy rakkautena, mutta hyväkin yritys matkia Kristusta leimaantuu luultavasti aika nopeasti jeesusteluksi. Kun päivittäinen Kristus-minuutti pyörähtää käyntiin, saattaa olemuksemme muuttua hetkellisesti enemmänkin tekopyhäksi kuin pyhäksi. Raamatussa meitä kutsutaan elämään Kristuksina lähimmäisillemme, mutta meitä kehotetaan toistuvasti varomaan tekopyhyyttä ja uskonnollista ylpeyttä. Meitä ei kutsuta jeesustelemaan. Meitä kutsutaan seuraamaan Kristusta. Kristuksen seuraamisen ja jeesustelun välillä on sama suhde kuin moraalisen elämän ja moralismin. Meidän velvollisuutena on yrittää tuoda pieni pala taivasta maan päälle.

Meitä kutsutaan kopioimaan Kristusta omassa elämässämme. Se on siis kutsu pyhyyteen, ei tekopyhyyteen. Jos tekopyhyyden merkki on epärehellisyys, voi pyhyyden yksi merkki olla rehellisyys. Rehellisyys voi näkyä siinä, että itse jatkuvasti ymmärtää pyhyyden ja tekopyhyyden karmaisevan kapean eron. Ja rehellisyys näkyy siinä, että tuntee oman rakkauden ja Kristuksen rakkauden eron.

Olisiko Kristus-minuutin aika tänään? Aika alkaa nyt!

Kesäiloa – syksyllä aloitamme kauden uusin innostuksin ja voimin! Tule Sinäkin mukaan toimintaan ja yhteisöön, liity agricolaliike.fi –sivulla facebook-ryhmiin ja laita vapaa viesti niina.pihlajamaa@evl.fi Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen niin saat jatkossa sähköpostilla kaikki tiedot heti kotiin!

Taivaan valossa,

Teemu Laajasalo
Agricolaliikkeen toiminnanjohtaja, pappi, KT

teemu.laajasalo@evl.fi